Redusert spisevindu - men hvor i huset plasserer du vinduet?

02.10.2023

Å si at du har lang nattfaste eller driver med tidsbegrenset spising uten å spesifisere hvordan du gjør det er som å si at du trener til maraton men "glemmer" å si at du gjør det stort sett ved å bruke romaskin. Du løper nok fortere av å ro enn av å ikke trene i det hele tatt, men det er ikke akkurat en uviktig ting å nevne når du forteller om treningsopplegget ditt til andre.

 

Slik er det også med tidsbegrenset spising - det vil si at du har en plan for når du stort sett inntar først og siste måltid i løpet av en dag, og at det handler om et kortere spisevindu enn 12 timer, som minimum.

 

Vidt forskjellige studier

Legen Peter Attia, som har en av verdens mest populære helsepodcaster, har nylig uttrykt at han er noe mer tilbakeholden med å anbefale tidsbegrenset spising enn det han var før. Men begrunnelsen er uklar, for han går lite inn på forskjeller i hvordan studiene på tidsbegrenset spising er gjennomført.


I studiene som er gjennomført er det nemlig testet ut vidt forskjellige måter å ha et redusert spisevindu på. Alt fra å spise en gang per dag til å spise når det passer en best selv så lenge man spiser all mat innenfor 8 eller 10 timer for eksempel, eller til å spise siste måltid før klokka 15 om dagen, eller så sent som klokka 20 om kvelden. Forskjellig "treningsopplegg" altså. De ulike studiene har også gitt forskjellige resultater - noen av dem hadde imponerende effekter, mens andre ikke fant noen positive effekter i det hele tatt.
Hva kan være årsaken? Du får ikke noe som ligner et fullstendig svar på dette her, men av relevans for tidsrommet spisevinduet var lagt til i disse studiene er det noen forhold som hinter sterkt om at tidsrommet kan ha spilt en rolle for de forskjellige resultatene.

 

- Omtrent 80 prosent av våre gener blir uttrykt forskjellig avhengig av når på døgnet mat inntas. Hvordan genene uttrykkes bestemmer hvordan kroppen fungerer.
- Omtrent 40 prosent av våre gener blir uttrykt forskjellig om det er natt eller dag
- Mus som spiser all maten rundt tiden de skal "legge seg" sammenlignet med mus som spiser all maten til frokost lever klart kortere. (Denne studien var kanskje ekstrem for musene, siden de sover mer enn mennesker og de eventuelt opplevde mer stress ved å få mat når de fikk mat når de vanligvis sover. Men dette hinter om at effekten av når du spiser kan være så sterk at det påvirker hvor lenge du lever.)
- I kliniske studier på mennesker der man man ikke har sett positive effekter av tidsbegrenset spising, når det ikke har vært begrensninger i mengden mat som inntas, har det enten vært helt valgfritt hvor sent forsøkspersonene skulle spise siste måltid, eller de har kunnet spise så sent som klokka åtte om kvelden (det er minst to slike studier). I alle andre studier (det er minst sju av dem) har det blitt observert positive effekter, og en studie viste veldig gode (eller, i følge forskerne selv: "dramatic effects") effekter hos mennesker med insulinresistens.

 

Det vil sikkert komme oppslag i media om at tidsbegrenset spising "ikke fungerer" igjen og igjen, basert på en "ny studie" som måtte komme. Men inntil nå tyder den samlede forskningen på at en slik måte å spise på har en del å si for helsa, om du "trener" riktig - eller, med andre ord: stort sett ikke spiser sent om kvelden.